panorama

Een tocht door onze haven

Op donderdagochtend 24 november gingen de Vrienden van het Archief door de haven toeren. Zo konden we de ons welbekende plekken ook eens vanaf de waterkant zien.

2016 haventoerDe uitstekende gids was de heer Dimitri Cloose die ons de gehele vaart van informatie heeft voorzien. Hij is Commercial and Marketing Manager bij de Curacao Ports Authority (CPA) en voormalig directeur van het Maritiem Museum. De CPA is de beheerder van vijf havens van Curaçao: Bullenbaai, Sint  Michielsbaai, Willemstad, Caracasbaai en Fuikbaai. Onder de CPA valt ook de loodsdienst CPO en de sleepdienst KTK.

Voor Dimitri Cloose is niets onbekend wat met de havens en de maritieme geschiedenis van Curaçao te maken heeft en men kan zonder meer zeggen dat hij zeer uitgebreid over de haven en de werkgelegenheid door de industrieën kan vertellen. Aan het einde van de rondvaart kon hij nog moeiteloos doorgaan, maar we waren terug bij het vertrekpunt en de Emmabrug moest open.

Ons vertrekpunt was langs de Handelskade en we voeren met één van de ferry's, die normaal bij de geopende Emmabrug tussen Punda en Otrobanda heen en weer gaan. Het weer werkte mee: het bleef droog, de zon scheen af en toe en de wolken zorgden voor een mooie lucht. Door de organisatoren werden er onderweg krentenbollen uitgedeeld aan de 53 opvarenden, die van de tocht genoten. We voeren door de Annabaai, onder de Julianabrug door, langs het Havenkantoor en onderlangs Fort Nassau het Schottegat in naar de scrapyard bij de Baai van Versali, waar momenteel een enorme bak van de dokmaatschappij tot oud ijzer verwerkt wordt.

Vandaar ging het langs de Baai van Macola en de Koninklijke Marine via de containerhaven naar de dokmaatschappij. Vandaar voeren we in westelijke richting langs de diverse installaties van de raffinaderij naar de Manzanilla Baai om zo via de Bati Panja Baai weer de Annabaai in te varen. Dan langs het Loodskantoor aan de Motetwerf, om na de passage onder de Julianabrug weer aan de Handelskade terug te komen. Al met al een zeer geslaagde rondvaart.

Er is een fotogalerij aanwezig.