panorama

Tropengraf

Het Bestuur van de Stichting organiseerde op 22 maart de vertoning van een documentaire, met toelichtingen door mevrouw Millicent Smeets-Muskus en de heer dr. Wim Rutgers. Deze presentatie vond plaats in de bovenzaal van het archief. Het Nationale Archief was bereid hiervoor voorzieningen te treffen, nadat bekend werd dat het auditorium niet voldeed aan het grote aantal reserveringen.

2017 tropengraf b

2017 tropengraf a

Na een korte introductie van de sprekers door de directeur van het Nationaal Archief, de heer Scriwanek, sprak onze Vriend mevrouw Smeets-Muskus over de ontstaansgeschiedenis van haar boek “Niemand wandelt ongestraft onder de Palmen”. Haar onderzoek naar het struisvogelpark "Albertina", op de aan het eind van de negentiende eeuw in bezit van de familie Lens zijnde plantage Choloma, beperkte zich niet alleen tot tijdsdocumenten zoals talrijke brieven uit familiebezit. Ook werd verteld welke bronnen er werden gebruikt en welke archieven daarvoor geraadpleegd zijn.
Dr. Wim Rutgers gaf daarna een toelichting welke stappen er verder nodig waren voor het onderzoek naar de plantage en haar bewoners en naar het economisch belang, wereldwijd destijds, van struisvogels en hun veren. De resultaten van het onderzoek werden in het hierboven genoemde boek gepubliceerd. Bovendien maakte hij duidelijk dat de titel van het boek verwijst naar een citaat van J.W. van Goethe: "Es wandelt niemand ungestraft unter Palmen, und die Gesinnungen ändern sich gewiß in einem Lande, wo Elefanten und Tiger zu Hause sind".

Aansluitend werd de documentaire “Tropengraf, een West-Indische overlevering” uit 1998 vertoond. Anna Abrahams maakte deze 55 minuten durende film over de tragische, nooit opgeloste, dood van de assistent Willem Lensfelt in 1913 op de plantage Choloma. Het publiek volgde deze documentaire net als een detective en probeerde voor zichzelf het raadsel van het motief en de dader op te lossen. De documentaire is in het Papiaments, Engels en Nederlands, met ondertiteling.

Na afloop was er gelegenheid om vragen te stellen aan mevrouw Smeets-Muskus en de heer Rutgers. Ook kon men een voorbeeld zien hoe vroeger struisvogelveren tot luxe hebbedingetjes verwerkt werden. Tevens was er gelegenheid om onder het genot van een drankje en hapje na te praten op het bordes.