panorama

De oliedorpen van Curacao

De eerste activiteit van het jaar, door het Bestuur georganiseerd, was een busrit door de "Oliedorpen".

Naar aanleiding van de tentoonstelling “100 jaar olieraffinaderij op Curaçao” bij NAAM vond het Bestuur het relevant om de leden kennis te laten maken met de diverse woonwijken voor de employees en de arbeiders van de voormalige C.P.I.M. en Shell Raffinaderij.

2018 oliedorpen

Tijdens de busrit werden Negropont (deze eerste woonwijk is kompleet afgebroken, alleen de voormalige directeurswoning staat er nog), Emmastad, Groot Kwartier, Suffisant en Juliandorp bezocht. Christel Monsanto gaf uitleg over het ontstaan, de bouwstijlen en de infrastructuur van deze woongebieden. Zij werd bijgestaan door Caspar Martens (medewerker Nationaal Archief), die het gedeelte over Julianadorp voor zijn rekening nam. Hoewel door privatisering, verbouwingen, sloop of nieuwbouw, zowel als uitbreidingen en aanpassingen aan de moderne tijd veranderingen soms pijnlijk zichtbaar zijn, is de oorspronkelijke hiërarchische opzet nog goed herkenbaar.
Onze dank gaat uit naar J. (Debby) Salsbach van Isla en Geerdine Kuijpers van Art en Nature Inn voor hun gastvrijheid en hulp.