Wandelen op de plantage Knip

 

In het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slaverij organiseerde het bestuur op zaterdagochtend 1 juni een excursie met twee variaties naar de plantage en het Landhuis Knip, te weten:

- een stevige wandeltocht naar Pos Kayuda op de plantage, dan wel
- een tocht naar een Pos di Pia en bezoek aan het Landhuis Knip.

Roi-Kayuda-cdh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  (foto door CdH)

 Voor de eerste tocht werd er 's morgens om 8 uur bij het landhuis verzameld. Dit was een middelzware boswandeling onder begeleiding van een gids naar de zoetwaterbron van Pos Kayuda die in het heuvelachtige gebied ten oosten van landhuis Knip ligt.

De totale ‘hike’ duurde zo’n 3½ uur met een korte pauze van een 20 minuten bij Pos Kayuda. Hiervoor waren de deelnemers uitgerust met eigen drinken en versnapering (crackers e.d.) en met stevige dichte wandelschoenen, pet/hoed, wandelstok en sunblock. Deze tocht gaf aan hoe moeilijk het vroeger in droge tijden was om, als alle watervoorraden opraakten, aan drinkwater te geraken. Er bleek een schat aan zeldzame flora in de 'mondi' te groeien en bloeien.

Voor de tweede tocht werd er 's morgens om half 9 verzameld, ook bij het landhuis. Dit was een lichte wandeling naar de Pos di Pia nabij het landhuis. Na terugkeer bij het landhuis was er een rondleiding door de magasina, de andere bijgebouwen en het in het landhuis gevestigde Museo Tula.

Na afloop van beide tochten konden de deelnemers desgewenst in het landhuis gezamenlijk genieten van een lunch met lokale gerechten.