panorama

Excursie naar Nieuwpoort

 

Op een zaterdagmiddag eind november 2023 gingen de Vrienden van het Nationaal Archief op excursie naar Nieuwpoort. Een eerder bezoek aan deze locatie vond in 1997 plaats.

Na de auto’s bij de ingang van Porta Blancu te hebben achtergelaten, ging het verder met de bus. Onderweg was er uitleg door de gids de heer Emlyn Pietersz over de Tafelberg, het gebied daar omheen en over de mijnactiviteiten. Van de berg wordt de binnenkant uitgegraven en laat men de randen staan, zodat het geheel er uitziet als een holle kies.
Oorspronkelijk werd het gesteente voor fosfaat ontgonnen, maar nadat de opbrengst daarvan te gering werd, ging men over om de kalksteen te ontginnen.

De bus reed een stuk de berg op en vandaar konden we van het uitzicht over het Spaanse Water en een groot gedeelte van Banda Ariba genieten.

Daarna ging het naar beneden om een kleine begraafplaats uit 1879 te zoeken. Die bleek echter zodanig door de natuur overwoekerd, dat hij niet bereikt kon worden. Enkel het smalle en eveneens overwoekerde toegangspad werd met behulp van GPS gevonden, maar daar zal eerst flink gesnoeid moeten worden om alsnog bij de begraafplaats te kunnen komen.
Van deze begraafplaats is een uitgebreide beschrijving door onze Vriend John Dohmen te vinden op https://curacaopictures.com/nl/archeologische-verkenningen/mijnen/596-nieuwpoort-het-kerkhofje

Verder met de bus naar een van de vele oude gebouwen, in dit geval een voormalige smederij en stationsgebouw dat ook als kerk dienst heeft gedaan. Vanaf hier werd de microfoon overgenomen door Michael Newton. Hij vertelde over de architectuur, de persoon van John Godden en werd daarbij geholpen en aangevuld door onze Vriend Billy Hoogenbergen, die als kind op Nieuwpoort heeft gewoond.
De laatste stop was beneden bij het dorpje en nadat iedereen van een flesje koel water en pandushi was voorzien, werd dit gedeelte verkend. Ook hier was weer de typische Zuid-Engelse bouwstijl.

Deze excursie was volgeboekt en helaas konden niet alle belangstellenden mee. Mogelijk zal er in de nabije toekomst wederom een excursie naar Nieuwpoort worden georganiseerd.