panorama

Landhuis Valentijn

Van mevrouw Myrna Dovale mochten wij deze prachtige prent ontvangen van het landhuis Valentijn, dat helaas niet meer bestaat. De plantage Valentijn was gelegen in de middeldivisie ten westen van de plantage Asiento.

 

De oudst bekende naam van de plantage was Ravenstein; toen deze in 1792 eigendom werd van Petrus Bernardus van Starckenborgh veranderde de naam van de plantage in Starckenborgh. De raad-fiscaal en gouverneur ad interim overleed in 1820 en werd op zijn plantage begraven. In de volksmond heet de plantage dan al Valentijn.

Drie jaar later werd de plantage na de dood van zijn weduwe op een publieke veiling gekocht door Jan Willem Gerard Jutting. In 1833 wordt de plantage wederom geveild, de kopers zijn Michiel Cambiaso en zijn zuster Anna Catharina Esther de Wit Cambiaso. Het ‘schoone’ landhuis wordt te huur aangeboden ‘op zeer voordelige voorwaarden.’ Twee jaar later worden Valentijn en de aangrenzende plantage zorgvlied alias Brakkesmith te koop of te huur aangeboden.

 

Na de dood van Michiel Cambiaso komen beide plantages volledig in handen van zijn zuster Anna Catharina Esther de Wit Cambiaso. Zij is inmiddels getrouwd met Rudolf Willem van den Wall Arneman. In 1857 krijgt hij van het gouvernement een gedeelte van het Schottegat om een pekelbak of zoutpan te kunnen aanleggen. Als zoutplantage was Valentijn geen succes, de twee producten die regelmatig in de Curaçaosche Courant te koop werden aangeboden, waren paragras en putwater. Het water werd verkocht in de stad of aan schepen in het Schottegat. Het vervoer geschiedde met waterkano’s of galeivaten, waarvan een ezel er twee – aan iedere kant één – kon dragen.

 

Na de vestiging van de CPIM werd de plantage opgekocht en bij de uitbreiding van de raffinaderij begin jaren ’20 werd het landhuis gesloopt.

 

Aangezien er nog maar weinig fotomateriaal bewaard is gebleven van dit landhuis, willen wij deze prent graag hierbij plaatsen op deze website.

 

Mocht u nog foto’s hebben van de andere verdwenen landhuizen, zoals De Hoop, dan horen wij dat graag!

 

Ook indien u foto’s heeft van rond 1900, ongeacht het onderwerp, dan zouden wij dat gaarne van u vernemen.

Valentijn gelegen tussen De Hoop en Asiento rond 1900