panorama

Boekpresentatie van Els Langenfeld.

 

Op woensdag 29 mei j.l. vond onder grote belangstelling, waaronder veel van onze Vrienden, de boekpresentatie plaats van “Porto Marie 1738 – 1795 – 1888” geschreven door Els Langenfeld.

 

Els, die we allen kennen van de artikelen voor o.a. de ArchiefVriend, doet al vele jaren onderzoek in het Nationaal Archief op Curaçao en schreef ruim 265 historische artikelen in het Antilliaans Dagblad en artikelen in “De Makelaar”. Daarnaast verschenen van haar hand diverse boeken over de historie van gerestaureerde panden, zoals de boeken over Groot Davelaar, de Tempel en Belvedère en het boek “The Past: a present for our future”.

De bronnenpublicaties: ‘Plantages, tuinen en ‘kanoekjes’ met hun eigenaren 1780-1885’ en

De Curaçaose bevolking in cijfers 1838-1883’, welke ook op onze website te vinden zijn.

En natuurlijk de twee delen van “Verhalen uit het Verleden”, waarbij haar belangstelling naar het dagelijks leven van de gewone man tot uiting komt.

porto marie0001

 

In het boek “Porto Marie” heeft Els voor het eerst gekozen voor ‘historische fictie’; het boek bevat drie novellen welke zich afspelen op de plantage “Porto Marie” rond 1738, 1795 en 1888.

Hoewel fictie: de achtergrond waartegen de verhalen zich afspelen zijn zeker historisch verantwoord, hetgeen vooral bij de laatste twee novellen duidelijk blijkt, waarbij bepaalde personen en voorvallen zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

 

Dit was tevens het laatste openbare optreden van Els, maar het was geweldig dat zij dit nog heeft kunnen doen en zijzelf nog zo genoten heeft van alle belangstelling.