Cursus stamboom in het Nationaal Archief
Dit artikel verscheen eerder in druk in De Archiefvriend van september 2016
Tijdens de open dag van het Nationaal Archief op 12 juni 2016 was er voor de bezoekers gelegenheid om zich op te geven voor een korte maar zeer intensieve cursus genealogie van telkens vier uren op de zaterdagen 20, 27 augustus en 3 september 2016. Deze cursussen werden verzorgd door de dames L. Goeloe en C. Monsanto. In totaal waren er verdeeld over de drie ochtenden twee en vijftig cursisten aanwezig.
Na binnenkomst en inschrijving ontvingen de cursisten een map met basis gegevens over de aanpak van een familieonderzoek. Hierbij lag het zwaartepunt op de aktes van de burgerlijke stand: geboortes, huwelijken en overlijden. Daarnaast werd er ook informatie verstrekt over andere aanwezige inventarissen die tijdens een familieonderzoek belangrijk kunnen zijn en een brochure van het Nationaal Archief met de openingstijden. Er volgde een korte introductie van de hulpwetenschap genealogie door mevrouw Monsanto. Zij wees op enige voor familieonderzoek op Curaçao specifieke eigenheiden in verband met de naamgeving, spelling en de situatie in vroegere jaren. Ook spoorde ze de cursisten aan om waar mogelijk niet alleen in de diepte te zoeken maar tegelijkertijd in de breedte, waarbij broers en zussen van de voorouders in het onderzoek mee worden genomen.
Cursisten waarvan de voorouders van Bonaire, Aruba of de Bovenwindse eilanden afkomstig waren, maakten daarna als eersten kennis met de digitale databanken. Lering werd getrokken uit het feit dat tijdens de eerste zaterdag door de relatief grote groep door een technisch probleem niet voldoende computers beschikbaar waren. De zaterdagen daarop werden de groepen kleiner gehouden en de apparaten werden van te voren geoptimaliseerd. De telkens grootste groep cursisten waarvan de wortels op Curaçaose te vinden zijn, begon zich daarna met hulp van Lilliane Goeloe te verdiepen in de vroeger algemeen gebruikelijke zoekmethode in de klappers van geboortes, overlijden en huwelijken. Over het algemeen hadden de cursisten zich degelijk voorbereid en hadden familieboekjes, trouwboekjes, geboorteaktes of andere familiegegevens bij de hand. Velen van de deelnemers konden na vier uren al volledig ingevulde takken laten zien. Niet verwonderlijk - gezien die geschiedenis van Curaçao - dat de wortels van diverse van de cursisten behalve op Curaçao ook in landen als Suriname, Nederland of de zogenaamde Engelse Caribische eilanden gezocht moeten worden.
Op 20 augustus versterkte mevrouw Yolanda Ng, een onderzoekster van Chinese en Arubaanse afkomst, het team. Door haar gedegen kennis van de materie en haar uitgebreide documentatie kon zij de cursisten een indruk geven, wat met inzet en gedrevenheid in de loop van de tijd in het Nationaal Archief te vinden is. Haar familieboek en ook de publicaties van de families Snijders en Troeman lagen ter inzage en konden als inspiratie voor de toekomstige familieonderzoekers dienen.
Ook werden de cursisten gewezen op het kwartaalblad en het lidmaatschap van de vrienden en de mogelijkheid zich op te geven als vrijwilligers in het archief. Op de tweede zaterdag waren de bestuursleden Josette Vos en Dr. A. Trapenberg aanwezig die zeer verdienstelijk meehielpen de nieuwkomers wegwijs te maken.
Hoewel niet iedereen direct in staat was het uitgereikte formulier van de kwartierstaat in te vullen, hadden de cursusleidsters na deze zeer intensieve ochtenden het gevoel dat het hun gelukt was het enthousiasme voor stamboom onderzoek en genealogie over te brengen op de deelnemers. Hopelijk heeft dit tot gevolg dat in de toekomst menigeen de speurtocht zal voort zal gaan zetten. De bijgevoegde foto's tonen een impressie van de activiteiten op de drie zaterdagen.