Berichten
- Details
Cola Debrot prijs voor Michael Newton
Onze "Vriend" en medeoprichter van onze Stichting de architect ir. Michael A. Newton heeft de Cola Debrot prijs voor het jaar 2024 ontvangen. Hij kreeg de prijs voor het beschermen van de hoogwaardige architectuur op Curaçao. Michael pabien!
De Cola Debrot prijs is de hoogste Curaçaose onderscheiding en wordt elk jaar op de geboortedag (4 mei) van schrijver, dichter, arts, diplomaat, jurist, minister, gouverneur, filosoof en balletcriticus Nicolaas (Cola) Debrot uitgereikt aan organisaties of mensen die uitblinken in vakgebieden kunst, cultuur, architectuur of wetenschap.
De bovenstaande foto werd afgelopen november genomen tijdens een door Michael geleide excursie naar Nieuwpoort.
- Details
In Memoriam
John Gilbert Jonkhout (Curaçao 11 juni 1938 – 8 december 2023)
Ik leerde John rond het jaar 2000 in het Nationaal Archief kennen, niet wetende dat hij toen getrouwd was met een studiegenoot van me die ik uit Leiden kende. Na zijn juridische loopbaan dook John voor familieonderzoek, maar ook het slavernijverleden van zijn geboortegrond, in de bronnen van het Archief. Tussen 1998 en 2007 heeft hij zeer veel artikelen in de Archiefvriend gepubliceerd. Daarvan zijn er in 2022 een drietal op deze website geplaatst. Hij was ook een periode actief in het bestuur van de Vrienden van het Nationaal Archief Curaçao. John laat vijf kinderen na, waarvan dochter Hester ook over de grenzen van het Koninkrijk als filmer, documentairemaker, cameravrouw en winnaar van prijzen bekend werd.
Moge John in vrede rusten.
(C.M., foto met dank aan Hester)
- Details
Nieuwe serie over architecten
Er is een serie artikelen over architecten op Curaçao in de twintigste eeuw. Die werden merendeels geschreven door Christel Monsanto en zijn eerder in de gedrukte versie van De Archiefvriend gepubliceerd.
De reeds geplaatste artikelen gaan over de architecten
- Ben Smit
- Alberto Badaracco
- Jacob Fresco en Gerard Roovers
- Johan H. Werner, geschreven door Helma Maduro- Molhuijsen
- Pieter A. van Stuivenberg
- Kees Bakker
- Henk Nolte
- Frits Zingel
- Guido Vetter
- Details
- Details
Jubileum
De Archiefvriend herdenkt dat deze website tien jaar geleden op 28 februari on-line is gegaan.
- Details
Erkentelijkheid
Op 19 februari, voor de aanvang van de geplande lezing, bood bestuurslid Josette Vos de dames Vanessa, Daniella, Lilliane en Saminie een kleine erkentelijkheid aan voor hun hulp tijdens de evenementen die door de Vrienden van het Archief voor de leden worden georganiseerd.
Masha danki!
- Details
Cursus ICA-AtoM op het Nationaal Archief
Van 25 – 27 februari j.l. werd een training Acces to Memory (AtoM) gegeven door docente drs. Maaike Lulof. Zij is werkzaam als docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam / Archiefschool en als docent aan de Universiteit van Amsterdam. De cursus werd gegeven ten behoeve van de vrijwilligers van het Nationaal Archief. De cursus werd mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch gebied.
Het ambitieuze doel van het Nationaal Archief is om alle inventarissen en toegangen tot het rijke cultureel erfgoed van de eilanden van de Nederlandse Antillen digitaal en 24 uur on line toegankelijk te maken. Dit vereist dat de toegangen of inventarissen in een standaardprogramma moeten worden overgezet. Een programma dat is ontwikkeld onder auspiciën van de International Council on Archives (ICA) in Parijs, waardoor alle Nationale Archieven waar ook ter wereld op een eenduidige manier met elkaar kunnen communiceren en uitwisselen. Omdat het overzetten van de inventarissen een enorme hoeveelheid werk behelst is het van belang dat een team van zo’n 10 mensen gevormd kan worden, inclusief vrijwilligers.
De cursus bestond uit een praktische training van 6 dagdelen, met voorbeelden uit de collecties van het Nationaal Archief.
Pagina 1 van 4